Keep you close

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):dEUS
Label(s):Universal Music Belgium
Label code:277 8395
Releasedatum:17.09.2011
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Keep you close
2.The final blast
3.Dark sets in
4.Twice (we survive)
5.Ghost
6.Constant now
7.The end of romance
8.Second nature
9.Easy

Perscommentaren

"Keep You Close, their sixth album and third of this second wave, continues that sense of artistic urgency, the band further mastering the notion of art-rock epic. Essentially, it's post-rock without the waiting around - the songs here are straight-arrowed and straight-forward but never predictable; just when you think 'Ghosts' is going to satisfy itself as a radio-friendly FM-rock stomp, it lurches into a jaw-dropping, white-knuckle outro, while 'Dark Sets In' sees Gregorian chants playing off against intestine-rumbling riffs." (****)
Niall Doherty, Q Magazine #303, p.125 (september 2011)

"Keep you close is een goede plaat. Het is een doorwrochte, melodieuze songcollectie die de luisteraar snel bereikt en hem meeneemt op een passionele trip van donkerrode, gouden en diepgele tinten. Als waterlelies bloeien de songs open, vanuit een creatieve ritmesectie, explosieve gitaren en soms strijkers, een verstoorde viool en vooral veel gedreven harmoniezang" (...) "De bassist Alan Gevaert, een discipel van Mick Karn, is in grote doen. De vroegere begeleider van Chris Whitley is de ouderdomsdeken in de band en was er op Vantage point wegens een ziekte niet bewust bij. Op Keep you close neemt hij zoete wraak met opvallend zelfstandige baslijnen. Tekstueel is Tom Barman op deze plaat zo openhartig dat hij betwijfelt of hij sommige songs lang zal kunnen brengen." (...) "Het is wellicht Barmans beste tekstplaat" (****)
Peter Vantyghem, De Standaard, p.c17 (10.09.2011)

"Is het de beste plaat die dEUS ooit gemaakt heeft? Dat durven we zelfs na twintig luisterbeurten - te betwijfelen. Het is een groeiplaat, met songs die in eerste instantie weinig aanstalten maken om hun ziel prijs te geven en pas wat meer inkijk verschaffen als je ze op hun eigen tempo dichterbij laat komen. Maar op z'n minst heeft dEUS haar eigen sound toch weer verder uitgediept, en is Keep You Close misschien wel de meest veelzijdige plaat die de groep tot nog toe gemaakt heeft." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, p.29 (12.09.2011)

(...) "met voorsprong de beste van de drie cd's die dEUS in de huidige bezetting maakte. Voor het eerst horen we van de Antwerpse groep een open geluid over de hele lijn. Zonder uitzondering komen alle negen songs per direct bij de luisteraar binnen. Artistiekerige nevel? Nergens te bespeuren. Dat zanger Tom Barman nooit zó openhartig klonk in zijn teksten, vergroot bij de luisteraar de emotionele betrokkenheid aanzienlijk. Muzikaal is 'Keep you Close' wellicht het meest evenwichtige van de zes dEUS-albums: de ene keer klinkt de muziek donker en grillig, dan weer zinnelijk warm en sensueel. Maar nergens is het te veel van het ene of te weinig van het andere. Alles op het juiste moment en de juiste plaats, dus. Dat heet: volwassen worden."
Tom Peeters, De Tijd, p.24 (13.09.2011)

"Het is de meest samenhangende dEUS sinds 'The Ideal Crash', er staan net als toen twee onmiskenbare singles op ('Sister Dew' en Instant Street' vs 'Keep You Close' en 'Constant Now'). (...) Het grote verschil is dat ze gepolijster klinkt, ronder, en dat de schoonheid veel meer in de details zit. Het is dan ook een andere, door de wol geverfdere en -arguably- professionelere groep die vandaag onder ploegbaas Barman werkt. (...) 'Keep You Close' is een groeiplaat met een hart van goud en een paar kleine twijfelgevallen." (***)
(jub), Humo 3707, p. 176

"Keep You Close is een langzame, maar solide verleider. Wie erin slaagt vooroordelen en oude verwachtingen opzij te zetten, wacht een bevredigende, verslavende versmelting."
Tom Engelshoven, OOR 9, oktober 2011, p. 75

Verwante items in de databank

Nieuws:Genomineerden MIA's zijn bekend (18.11.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Pas uit en nu al afgeprijsd: de nieuwe dEUS (22.09.2011)
'Onze ruzies gaan nu tenminste over muziek' (14.09.2011)
De nieuwe dEUS (13.09.2011)
Grond om te blijven groeien (13.09.2011)
Het uur van de waarheid (12.09.2011)
'Mensen met een vaste relatie houden niet van seks' (10.09.2011)
dEUS op zijn passioneelst (10.09.2011)
dEUS - Keep You close (****) (09.2011)