Stoomboot

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Stoomboot
Label(s):Stoomboot Records
Label code:STR1401
Distributeur:V2 Records Benelux
Releasedatum:03.02.2014
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):kleinkunst, nederlandstalige pop

Track-info

1.Groupies
2.Bindingsangst
3.Mysterieuze vrouw
4.Spanjaard
5.Einde van de wereld
6.Sterrenblues
7.Concepten
8.Zeven jaar
9.Samenzweringman
10.Krassen
11.Mist
12.Nina

Perscommentaren

"prachtdebuut" (...) "[Niels Boutsen] nam de tijd om zijn nummers rustig te laten rijpen. Dat hoor je ook: elk woord valt op de juiste plaats, elk arrangement klinkt uitgepuurd, en hij heeft wat te vertellen." (...) "een bovenmatig begaafd liedjesmaker, die originele invalshoeken vindt en met een boogje om de gebruikelijke clichés heen." (...) "Een uitstekend debuut van een naam die -dat kan haast niet anders- heel snel een begrip zal worden." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 30.01.2014, p.M6

"We horen geregeld invloeden en kleuren uit de country. In 'Groupies' vertelt de zanger dat hij in de muziek ging om meisjes te versieren en hoe dat niet lukte. Licht swingend vervolgt hij met een sociale observatie over de relaties die hij rond zich bespeurt. Het is luistermuziek in de eigen taal, smaakvol en duidelijk herkenbaar." (***)
Peter Vantyghem, De Standaard, 05.02.2014, p.8

"Als een spons zuigt Boutsen op wat om hem heen gebeurt, om dat vervolgens in niet vanzelfsprekende, ludieke maar mature teksten uit te wringen. Ontwapenend en onderhoudend." (***)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 12.02.2014, p.25

"Een gouden medaille maakt nog geen nieuwe Raymond van het Groenewoud, maar de twintiger vaart makkelijk tussen de frivoliteit van Senne Guns en de eenzame klasse van Spinvis in. Ontroerend in zijn woorden, overladen met lichte zelfspot, zonder dat het ooit zielig dreigt te worden." (**1/2)
(elv), Humo 3830, 28.01.2014, p. 157

"'Kleine zachte Nederlandstalige liedjes van een kleine jongen. Meer is het écht niet', klinkt het in de bio van Stoomboot. Ondanks de bescheidenheid was Niels Boutsen (21) in 2011 wél de jongste winnaar ooit van de Nekkawedstrijd en Radio 1 omarmde eind vorig jaar volop ‘Het Einde Van De Wereld’. Een eerlijke, aanstekelijke single die net als het volledige debuut van Stoomboot minder geaffecteerd is dan de muziek van Buurman maar vooral knipoogt naar Senne Guns. “Kleinkunst zonder rock ‘n’ roll”, aldus Stoomboot. Opgenomen met muzikanten van Flip Kowlier, Front 242 en The Antler King en voorzien van gastbijdragen van Kommil Foo, Steven De bruyn en Lies Steppe. Altijd teder en vrij braaf maar soms ook met iets meer twang gespeeld (‘Sterrenblues’, ‘Zeven jaar’). Een zachtaardige aanwinst in de categorie Nederlandstalige luisterliedjes is Stoomboot sowieso. ‘Debuut’ kabbelt op lieflijke wijze."
Bram Vermeersch, RifRaf #252, februari 2014, p.21

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Alles stopt, ook verliefdheid' (01.02.2014)
Meisjes zijn om van te houden, niet om te weerstaan (30.01.2014)