Het Antwerps liedboek: Deel 1

Type:muziek- of liedjestekstboek
Auteur(s):Dieuwke E. van der Poel, Dirk Geirnaert, Hermina Joldersma, Johan Oosterman
Uitgever:Lannoo uitgeverij
Plaats van uitgave:Tielt
Datum van uitgave:2004
Aantal pagina's:492
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:441
ISBN:90 209 5837 2
Genre(s):traditionele folk, oude muziek
Taal:Nederlands

Info

Het oudste en beroemdste gedrukte boek met wereldlijke liederen uit onze literatuur, het Antwerps Liedboek, rolde in 1544 van de pers bij de Antwerpse drukker Jan Roulans. De 221 liederen geven een veelzijdig beeld van de rijke liedcultuur van het 16de-eeuwse Antwerpen. Het boek bevat enkele van de beroemdste middeleeuwse liederen zoals Het daghet inden oosten en Het viel eens hemels douwe, maar is vooral opvallend door de brede waaier van liedsoorten: liefdesklachten, dageraads-, spot-, historie- en rederijkersliederen.

Het liedboek bevatte oorspronkelijk alleen teksten en geen muziekfragmenten, hetgeen er op kan wijzen dat de melodieën voor iedereen bekend genoeg waren. Dankzij nieuw onderzoek kon van ongeveer tweederde van de teksten ook de melodie achterhaald worden, zodat de editie interessant is voor zowel muziek- als literatuurliefhebbers.

Het eerste deel van de publicatie bevat naast een uitgave van alle teksten tevens bijgevoegde cd's met een selectie van een 40-tal liederen die nooit eerder werden opgenomen. Ze worden vertolkt door 10 zangers in samenwerking met de Camerata Trajectina, o.l.v. Louis Grijp.

Verwante items in de databank

Releases:Het Antwerps liedboek 1544
Antwerps Liedboek

Trefwoorden: , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie