Kunstzaken. Financiële en zakelijke modellen voor de kunsten in Vlaanderen

Type:studie/rapport
Auteur(s):Delphine Hesters
Uitgever:KWARTS
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:10.2013
Aantal pagina's:94
Raadpleegbaar:Kunstzaken. Financiële en zakelijke modellen voor de kunsten in Vlaanderen (download)
Plaatsingsnummer:1824
Taal:Nederlands

Info

Onder de noemer ‘Kwarts’ ontwikkelen de kunstensteunpunten VTi, BAM, Muziekcentrum Vlaanderen en VAi samen een onderzoeksagenda voor de kunsten in Vlaanderen. De doelstelling op lange termijn is om gegevens over de artistieke praktijk op een structurele manier te verzamelen en te analyseren in functie van de ontwikkeling van zowel beleid als praktijk. In Kunstzaken brengen we onderzoeksresultaten over financiële en zakelijke aspecten van de kunsten van erg diverse onderzoeksintstellingen samen in een toegankelijke publicatie die zowel beleidsmakers als mensen actief in de kunstensector zal interesseren.

In samenwerking met Bart Van Looy en Ward Van de Velde, economen verbonden aan de KULeuven, maakten de kunstensteunpunten een analyse van de gegevens van het agentschap Kunsten & Erfgoed om inzicht te krijgen in de subsidie- en marktafhankelijkheid van de structureel gesubsidieerde kunstenorganisaties binnen het Kunstendecreet. Muziekcentrum Vlaanderen, BAM, Cera en het Departement CJSM bundelden de krachten in een onderzoek naar geschikte organisatiestructuren voor de beeldende kunsten en muziek, sectoren waarbinnen commerciële actoren en de overheid allebei een belangrijke rol spelen. In een bijdrage van het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten wordt de tewerkstelling in gesubsidieerde organisaties binnen PC304 in kaart gebracht, waarbij onder meer doorsnedes gemaakt worden volgens artistieke versus niet-artistieke tewerkstelling en volgens leeftijd en gender. Verder bevat de publicatie een verslag van een veldonderzoek van BAM naar de uitdagingen voor de audiovisuele vertoners in een veranderende audiovisuele sector en samenleving en een bijdrage van VAi waarin ingezoomd wordt op de specificiteit van de sector van de architectuurcultuur, een kleine artistieke sector in een breed en complex krachtenveld. In een laatste tekst van de Antwerp Management en het Flanders DC kenniscentrum wordt ingezet op de ontwikkeling van een onderzoekstool die het mogelijk maakt om naast de economische waarde van kunst ook de symbolische waarde meetbaar te maken.

Trefwoorden: , , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie