Kritische Succesfactoren van de Vlaamse KunstenCases uit de muziek-, dans- en theatersector

Type:studie/rapport
Auteur(s):Ward Van de Velde, Bart Van Looy
Uitgever:Katholieke Universiteit Leuven (Onderzoeksgroep Musicologie)
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:10.2013
Aantal pagina's:174
Raadpleegbaar:Kritische Succesfactoren van de Vlaamse Kunsten (download), Kritische Succesfactoren van de Vlaamse Kunsten (Synthesetekst) (download)
Taal:Nederlands

Info

In tijden van financiële druk en besparingsrondes komen kunst en cultuur en daartoe gealloceerde budgetten telkens weer in het vizier. In Nederland zijn – ondanks protest binnen de sector – beleidsbeslissingen omtrent bezuinigingen van het cultuurbudget een feit. De implicaties voor onze Noorderburen op lange termijn vallen nog af te wachten. Op korte termijn zijn de gevolgen van deze besparingen echter meteen duidelijk geworden: organisaties die sterk afslanken, fusies om het hoofd toch maar boven water te houden of het instant stopzetten van de activiteiten (Kammer en van Lent, 2013). In Vlaanderen waren de overheidsmaatregelen minder drastisch (‘kaasschaafmethode’) of was er in 2012 zelfs sprake van een lichte verhoging van de middelen (voor kunstproductie, via de structurele erkenning binnen het kader van het Kunstendecreet). Tegen deze achtergrond blijft de vraag inzake relevantie en omvang van overheidssteun om te komen tot (zekere vormen van) artistieke productie relevant: Welke rol en bijdrage speelt/levert overheidssteun binnen het groeitraject van artistieke projecten/organisaties? Verschilt deze rol tijdens verschillende fasen van artistieke projecten/organisaties? Welke andere antecedenten spelen een kritische rol inzake de ontwikkeling van de kunsten? En hoe verhoudt overheidssteun zich tot deze andere kritische succesfactoren die leiden tot groei en uitstraling van artistieke projecten/organisaties?

Deze vragen winnen aan belang in het kader van het Vlaamse beleid gevoerd ten aanzien van de kunsten. Immers, de Vlaamse kunstproductie wordt de voorbije decennia gekenmerkt door hoogstaande kwaliteit die zich mede vertaalt in internationale uitstraling. Dit geldt onder meer voor muziek, theater en dans, maar evenzeer voor andere kunstensectoren waaronder ook de beeldende kunsten en architectuur. Dit roept de vraag op of en in welke mate het gevoerde beleid een kritische (succes)factor is inzake de ontwikkeling van Vlaamse kunstenaars/Vlaamse kunstorganisaties.

Verwante items in de databank

Nieuws:Onderzoek: Kritische Succesfactoren van de Vlaamse Kunsten (19.02.2014)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie