StrijdlawijtHonderd jaar werkmansliederen

Type:boek
Auteur(s):Collectief Vive la Sociale
Uitgever:EPO uitgeverij
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:2013
Aantal pagina's:285
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1836
ISBN:9789491297526 · 2013
Taal:Nederlands

Info

Woord vooraf door Geert van Istendael

Het arbeiderslied is een invloedrijk onderdeel van de muzikale en poëtische traditie van de negentiende en twintigste-eeuwse volkscultuur. Dit boek verzamelt teksten en muziek van een aantal arbeidersliederen uit de periode 1848-1948 en kadert ze in hun historische context.

Mannen en vrouwen, Walen en Vlamingen, jongeren en ouderen hebben met hun liederen een eigen literatuur gecreëerd. Ze verhalen over de ellende van de lange arbeidsdag, over honger en kou, over materiële en morele uitbuiting. Maar tegelijkertijd getuigen de liederen ook van de strijdbaarheid van de arbeiders, van de hardnekkige wil om niet meer te buigen.

Veel arbeidersliederen zijn ondertussen vergeten. Andere zijn bewust uit het collectieve geheugen gewist. Maar helemaal uit te wissen was de stem van het volk blijkbaar niet. Het arbeiderslied leeft vandaag nog steeds voort in het repertoire van koren en volkszangers. Het heeft niets ingeboet aan actualiteitswaarde en herleeft geregeld in straten en op pleinen bij acties en herdenkingen. Het liet zijn sporen na in het werk van artiesten als Bob Dylan, Bruce Springsteen, Mikis Theodorakis, Billy Bragg, Wannes Van de Velde en vele anderen.

Trefwoorden: , , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie