De Grooten Oorlog in Brusselse straatliedjes uit 1914-1918

Type:boek
Auteur(s):Guy Janssens
Uitgever:Acco uitgeverij
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:19.04.2013
Aantal pagina's:112
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
ISBN:9789033492464
Genre(s):traditionele folk
Taal:Nederlands

Info

De straat- of volksliedjes waarop dit boek gebaseerd is, zong men tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bezette Brussel (1914-1918). Ze getuigen van het patriottisme, de woede en de strijdlust van de aangevallen Belgen. Van de angst en ongerustheid van degenen die hun vriend of man, zoon of vader aan het front wisten. Van het verdriet en de ellende van de talrijke oorlogsweduwen en -wezen. Van de groeiende afschuw van de oorlogsgruwel. Van de kleine en grote bezettingsongemakken, de haat voor de Duitse Kaiser en de spot die men met hem dreef. Van de oorlogsmoeheid en het verlangen naar vrede. De liedjes bieden kortom een originele en veelkantige kijk op hoe de kleine man en vrouw de Grooten Oorlog hebben ervaren.

Op de cd Zeet ee den ourlog brengt de eigenzinnige Brusselse muziekgroep Emballage Kado tien liedjes uit het boek tot leven. De nummers werden tekstueel aangepast op basis van het eigentijds Brussels dialect, de zingbaarheid en begrijpbaarheid.

Dit is een boek voor wie belangstelling heeft voor de ‘kleine’ geschiedenis van de anonieme burgerbevolking in de Eerste Wereldoorlog, maar ook voor al wie kennis wil maken met het Belgische Nederlands en het Brussels van honderd jaar geleden alsook met het eertijds zo populaire genre van het volkse lied.

Verwante items in de databank

Releases:Zeet ee den ourlog

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie