Wilfried Westerlinck

Categorie:componist, hedendaagse componist
Leuven, 03.10.1945
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):hobo

Biografie

 Wilfried Westerlinck, geboren in Leuven, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria aan Brussel en Antwerpen bij Victor Legley, Jan Louël, August Verbesselt een Daniël Sternefeld. Voor orkestdirectie ging hij zich vervolmaken bij Igor Markevitsj in Monte-Carlo.

Aan het conservatorium van Antwerpen was hij tussen 1971 tot 1983 docent Muziekanalyse. Tussen 1968 en 2001 was hij muziekproducer voor de cultuurzender van de VRT, verantwoordelijk voor kamer- en symfonische muziek. Hij tekende de ontwerpen voor de grote evenementen 'Radio 3 in de Stad' en de 'Nacht van Radio 3' tussen 1990 en 2000. Hij ontving in 1972 de Tenuto-prijs voor zijn 'Metamorfose' voor groot orkest. Later gevolgd door de Jef van Hoof-prijs, de Herman Roelstraete onderscheiding en de Prijs van de Provincie Antwerpen. Dezelfde provincie onderscheidde hem in 1985 met de Eugène Baie-prijs voor de artistieke kwaliteit van zijn oeuvre.

  Hij werd uitgenodigd als composer in residence in 1983 op het '4th International Brass Quintet Festival' in Baltimore en in 1995 op het Eerste Festival 'I Fiamminghi in Campo' in Antwerpen. Sinds 2003 is hij regelmatig te gast van de Spaans-Nederlandse kunstenaarskolonie 'Fundación Knecht-Drenthe'. Hij is lid van de muziekcommissie van de Provincie Antwerpen, de Raad van Bestuur van het CeBeDeM (Centrum voor Belgische Muziekdocumentatie), de UBC, en de cultuur commissie van Sabam. In 2004 was hij gastleraar voor compositie aan de Muziekakademie van Gdansk (Polen). In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd door het Arena Festival in Riga, waar hij een aantal lezingen gaf over de hedendaagse Vlaamse Muziek. En in maart 2006 bood de Baylor University in Waco (Texas) hem een gastprofessoraat aan, dat besloten werd met een concert met uitsluitend werk van hem. Tussen 2004 en 2008 was hij een regelmatige gast van de ‘Fundación Knecht-Drenthe’ in Spanje, en in 2015 kreeg hij nog een Visser-Neerlandia prijs van het ANV. deFilharmonie, het Nationaal Orkest van België, Het Symfonieorkest van Vlaanderen, de Beethovenakademie en nog vele andere solisten en kamermuziekensembles spelen zijn werk. Sinds 2012 presenteert hij elke week op vrijdag de Middagconcerten van Antwerpen.

  Zijn volledig oeuvre is niet zo erg uitgebreid, en omvat een 100-tal composities.

Selectieve discografie als componist

Flowers for the bass clarinetFlowers for the bass clarinet (2012)
20ste eeuw
Jan Guns, Johan Favoreel, Wilfried Westerlinck, Anastasia Koszushko, York Bowen, Rita Rommes, Alain Craens, Moscou Chamber Soloists (...)
Contemporary Music in Flanders VIIContemporary Music in Flanders VII (2011)
20ste eeuw
Walter Boudreau, Dirk Blockeel, Jan Wauters, Roland Coryn, Isabelle Brys, Jean Louel, Bart Bouckaert, Frederik Neyrinck (...)
LibraLibra (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Wilfried Westerlinck, Frédéric Devreese, Alvaro Casuto, Rudolf Werthen
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
The birds, original works for piccolo and pianoThe birds, original works for piccolo and piano (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Peter Verhoyen, Sigfrid Karg-elert, Stefan De Schepper, Leos Janácek, Piet Swerts, Yves Bondue, Jan Huylebroeck, Wilfried Westerlinck (...)
Belgian Piano MusicBelgian Piano Music (2008)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Wilfried Westerlinck, Wouter Vande Ginste, Bernard Baert, Jean Delouvroy, Johan Vercruysse
Windows on the Bass ClarinetWindows on the Bass Clarinet (2005)
20ste eeuw
Jan Guns, Hans Ryckelynck, Frits Celis, August Verbesselt, Wilfried Westerlinck, François Rasse, Bohuslav Martinů, Paul Hindemith (...)
Beyond the dreamBeyond the dream (2004)
20ste eeuw
Czech Virtuosi Chamber Orchestra, Frits Celis, Raymond Schroyens, Piet Swerts, Wilfried Westerlinck, Arthur Meulemans, Edmond Saveniers
Meesterlijk - HoutblazersMeesterlijk - Houtblazers (2002)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, barok
I SOLISTI, Hans de Jong, Jan Guns, Joris Van den Hauwe, Francis Pollet, Johan Rycken, Jan De Maeyer, The clarinet choir (...)
Look, a bass clarinet in my garden!Look, a bass clarinet in my garden! (2001)
20ste eeuw
Gemini Ensemble, Jan Guns, Trio Classicum, The Moscow Chamber Soloists, Dirk Brossé, Johan Favoreel, Alain Craens, Wilfried Westerlinck (...)

Auteur van

Frits ter ere
Frits ter ere

Verwante items in de databank

Nieuws:Wilfried Westerlinck laureaat Visser-Neerlandiaprijs 2015 (26.01.2016)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Wilfried Westerlinck (10.2010)
Wilfried Westerlinck viert 65ste verjaardag met oude en nieuwe muziek (09.2010)
Orkestlandschap na de slag (02.08.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)
Contemporary Music in Flanders VII (boek)
Externe links:Componistenfiche Wilfried Westerlinck