Debat rond de cultuurhistorische canon

Dit is een gearchiveerd bericht

06.10.2008

Er is de laatste jaren behoorlijk wat commotie in de Lage Landen over ‘de canon’: de inhoud, de opzet, het gebruik ervan. Voor het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren het signaal om in Brussel een reeks uit te werken over dit gevoelige onderwerp.

Samen met Bozar organiseert deBuren dit najaar de vierdelige serie Tot 't nut van 't algemeen - de canondebatten. Op 11 september opende de reeks zeer succesvol met een debat over de literaire canon. Op 9 oktober staat de cultuurhistorische canon op het programma.

De canon (het woord gaat terug op het Arabische qanum voor 'wet') is een richtsnoer van kennis over onze cultuur en geschiedenis die we aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners willen meegeven. Die vensters op de wereld zijn niet gesloten maar openen, net als het debat. Vier avonden met telkens een prikkelend statement door een begenadigd spreker en een koor van stemmen dat reageert. Ook het publiek mengt zich in de discussie.

De organistoren hebben gekozen voor een zogenaamd Lagerhuisdebat. Denk daarbij aan het Britse 'House of Commons' maar dan met o.a. Marc Reynebeau, Els Witte en Thomas von der Dunk.

Keynote spreker is de hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij(Universiteit Amsterdam) die zijn visie op de canon meegeeft, waarna een panel van wijzen met hem en met mekaar in debat gaan. Moderator met dienst is Siegfried Bracke: hij geeft en neemt het woord en houdt het Lagerhuis vriendelijk doch kordaat in de hand.

DO 09.10.08 | 20.00 > 21.30
PSK - Studio
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Tickets (5€/studenten 3,75 €) via: info@bozar.be

www.deburen.eu

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws