European Festivals Association benadrukt rol van festivals in interculturele dialoog

Dit is een gearchiveerd bericht

26.11.2008

De European Festivals Association (EFA) publiceerde, in het kader van het Europees jaar voor interculturele dialoog, een verklaring rond de bijdrage van festivals aan de interculturele dialoog. EFA verenigt meer dan 100 festivals in zo'n 38 landen

In deze steeds meer geglobaliseerde en multiculturele maatschappij is het omgaan met culturele verscheidenheid een belangrijke uitdaging geworden. Migrerende invloeden en de opeenvolgende uitbreidingen van de Europese Unie hebben de Europese mensen en hun culturen in een ononderbroken contact en uitwisseling gebracht, bijgevolg dat het leven in een multiculturele gemeenschap de norm voor miljoenen mensen is geworden.

De betekenis en de rol van cultuur in de ontwikkeling van Europese integratie zijn aspecten die niet langer kunnen worden genegeerd. In deze nieuw sociale context zijn de verschillende facetten van de culturele identiteit van het individu en van de plaatselijke gemeenschap constant onderworpen aan een proces van vernieuwing en herziening.

Festivals hebben een belangrijke rol in dit proces gespeeld, daar zij een ideale locatie vertegenwoordigen waar, in een feestelijke atmosfeer, de verschillende culturele stromingen en fenomenen verbonden met immigratie en multiculturele gemeenschappen een ideale plaats vinden voor vrije en vreedzame expressie. Festivals zijn altijd machtige vertegenwoordigers van de bescherming van het fundamentele recht van vrijheid van expressie geweest en hun programma’s helpen de circulatie van ideeën en mensen, de creatie van een vreedzamer samenleving en de promotie van een actief Europees burgerschap te vergroten.

Je vindt de volledige verklaring hier terug.

Meer info: new.efa-aef.eu/FestivalsDeclaration

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws