Themadag "Creativiteit en innovatie: Culturele zuurstof voor de economie"

Dit is een gearchiveerd bericht

09.12.2008

Op zaterdag 31 januari 2009 ontmoeten Nederland en Vlaanderen elkaar in Antwerpen. De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN) brengt Nederlanders en Vlamingen samen rond het thema "Creativiteit en innovatie. Culturele zuurstof voor de economie."

Inhoudelijke discussies en presentaties worden afgewisseld met toonmomenten en artistieke intermezzo’s. Tussendoor zijn er hapjes en drankjes. Een hedendaagse revue sluit de ontmoetingsdag af. Bekende en minder bekende artiesten treden op. Er zijn onder andere Flat Earth Society, de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam, live opnames van radioboeken, films van Nicolas Provost, Compagnie Barbarie, enzovoort.

Momenteel bereiden twaalf thematische werkgroepen de conferentie voor. Zij gaan na hoe de Nederlands-Vlaamse samenwerking verbeterd kan worden op de volgende deelterreinen:

  • Creatieve industrie
    Welke mogelijkheden bestaan er om de culturele/creatieve industrie te bevorderen? Is het een goed idee om broedplaatsen of laboratoria te creëren: plekken die zo inspirerend zijn dat daar nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan? Leidt het wegnemen van de schotten tussen de verschillende sectoren tot nieuwe ideeën en initiatieven. Spelen de opleidingen hierop in? Biedt het Europese kader mogelijkheden. Welke rol spelen steden als creatieve en culturele broedplaats? Welke rol kan de overheid spelen, bv. inzake financiering ? (is het Vlaamse Cultuurinvest een effectief instrument?)

  • Kansen voor jong artistiek talent
    Zowel in Vlaanderen als in Nederland verlaten vele talentvolle jongeren elk jaar de hogere opleidingen kunstonderwijs. Hoe vinden zij met hun diploma een passende plek in de kunstwereld ? Om de arbeidsmarkt voor jong creatief talent te vergroten, lijkt het interessant te focussen op de afzetmarkt in het buitenland. Hoe kan die toegankelijker worden gemaakt voor Vlaams en Nederlands talent en hoe kan de ontwikkeling van toptalent worden bevorderd, zodat jongeren een betere startpositie in het buitenland verwerven.

  • Arbeidsmarkt en Onderwijs
    CVN en de Nederlands-Vlaams Accreditatie Organisatie (NVAO) willen de opvattingen en verwachtingen van de werkgevers over de inhoud en kwaliteit van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen en Nederland verkennen en zo mogelijk voorstellen ontwikkelen om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt meer en beter bij het onderwijs te betrekken. Een aantal Vlaams-Nederlandse opleidingen in de domeinen technologie, gezondheidszorg en management zullen op hun ervaringen reflecteren. Op 26 november 2008 houden CVN en NVAO in Breda een themadag over dit onderwerp.

  • Taal- en spraaktechnologie (TST)
    De Nederlandse Taalunie geeft aan welke rol ze speelt op dat gebied. Het gaat dan o.m. over het aanleggen van een corpus gesproken taal, maar ook over toepassingen op het gebied van GPS, informatie spoorwegen, domotica, en toepassingen ten behoeve van het vertalen. Bij het STEVIN-programma zijn diverse Nederlandse en Vlaamse overheidsdepartementen op het gebied van innovatie en technologie betrokken. Onder de noemer “Makelen en schakelen” brengt de Taalunie universiteiten en bedrijfsleven samen. De website Taaluniversum bevat 150 Nederlandse en Vlaamse bedrijven die met TST te maken hebben.

  • Digitalisering van informatie ten behoeve van behoud en beheer van erfgoed
    Voor deskundigen (conservatoren in musea, restaurateurs, wetenschappelijk onderzoekers) is het belangrijk hoe de informatie die nodig is voor een goed beheer en behoud van het cultureel erfgoed het beste kan worden bewaard en  toegankelijk kan worden gemaakt. Voor het brede publiek zijn vragen m.b.t. de generiek structuur (toegankelijkheid) en de waarde van de informatie (hoe beoordeel je de gevonden informatie en hoe kom je aan de juiste informatie?) belangrijk. 

  • Hoe beleven verschillende generaties de cultuur?
    De kloof tussen generaties groeit en de intergenerationele solidariteit brokkelt af. Hoe kan cultuur een bindmiddel zijn om de solidariteit tussen generaties te versterken? Welke cultuurdomeinen kunnen jong en oud samen beleven? Welke projecten zijn vernieuwend en kunnen als best practises worden voorgesteld?

  • Zorginnovatie
    Wat de innovatie in de zorg betreft, wordt een Nederlands-Vlaams samenwerkingsvoorstel uitgewerkt tussen universiteiten, lokale besturen en welzijnsorganisaties. Het voorstel wordt op de conferentie toegelicht en besproken.

  • Internationaal
    Hoe kunnen Nederland en Vlaanderen samen optreden en zich samen presenteren in derde landen? De beide overheden tonen voorbeelden van goede praktijk (bv. het LOW-festival in Hongarije). Het veld pleit voor een meer structurele aanpak en legt een actieplan voor.

  • Gemeenschappelijke ruimte voor televisie en film
    Is het zinvol de rechten op een productie meteen voor het hele Nederlandse taalgebied te verwerven? Hoe kunnen de tv-archieven van de (openbare) omroepen beter toegankelijk worden gemaakt voor de partners over de grens? Is een gezamenlijke ondertiteling mogelijk?

  • Cultuur- en erfgoedtoerisme
    Welke lessen kunnen we trekken uit praktijkvoorbeelden (Interregprojecten als “Staats-Spaanse Linies” en initiatieven als de Nederlandse wandeling in Antwerpen en Brussel, en de Vlaamse wandeling in Amsterdam en Haarlem? Een groep studenten van de Hogeschool Zuyd in Maastricht maakte een eindwerk over het onderwerp en doet voorstellen.

  • Cultuurmanagement
    Welke recepten bestaan er voor succesvol cultureel ondernemen? Welke kwaliteiten zijn er nodig om een goed cultuurmanager te zijn? CVN maakte een overzicht van de opleidingen op het gebied van Cultuurmanagement in Nederland en Vlaanderen. Het was o.m. de bedoeling om na te gaan waar de opleidingen complementair kunnen zijn. De inventaris biedt een uitstekende basis voor een diepgaande gedachtewisseling tussen Nederland en Vlaanderen over cultuurmanagement. Niet alleen over de opleidingen, maar ook over de praktische toepassingen, en de positieve en  negatieve ervaringen.

  • Wetenschappelijk onderzoek:
    De inventaris van Nederlands-Vlaamse samenwerkingsverbanden die CVN een paar jaar geleden maakte, werd geactualiseerd. Op basis van die vervolledigde inventaris worden ook de aanbevelingen voor een nauwere samenwerking aangescherpt.
  • Meer info: www.cvn.be

Trefwoorden: , , ,

Terug Meer nieuws