Nederlands rapport: "filesharing en downloaden is goed voor de economie"

Dit is een gearchiveerd bericht

20.01.2009

Het onbetaald downloaden van muziek, films en games is goed voor de Nederlandse welvaart. Dat stellen Nederlandse onderzoekers van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht in het rapport "Ups and downs. Economische en culturele gevolgen van file sharing voor muziek, film en games."Het onderzoek, in opdracht van ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Economische Zaken en Justitie werd uitgevoerd aan de hand van een studie van statistieken en recente wetenschappelijke literatuur, gesprekken met fervente downloaders, een representatieve enquête onder de bevolking en een aantal informatieve workshops met de sector.

"Filesharing is in veel gevallen illegaal, maar het stelt mensen wel in staat om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een breed scala aan cultuurproducten. Dit heeft een welvaartsverhogend effect", aldus de onderzoekers in NRC Handelsblad:
Een gedownloade film, cd of game staat niet gelijk aan een niet verkocht product, zeggen de onderzoekers. “Onder downloaders van muziek en film is het percentage kopers even groot als onder niet-downloaders, bij games is het percentage kopers zelfs hoger. Muziekdownloaders gaan bovendien vaker naar concerten en kopen vaker merchandiseartikelen. Downloaders van games kopen jaarlijks meer games dan gamers die nooit downloaden en downloaders van films kopen gemiddeld meer dvd’s dan niet-downloaders.
Ondertussen heeft NVPI, de Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie een reactie gepubliceerd op het rapport:
Het rapport spreekt over een toename van de ‘welvaart’ door filesharing van muziek. ‘Welvaart’ is echter iets anders dan toegevoegde economische waarde die leidt tot werkgelegenheid, belastingopbrengsten en investeringen in nieuw talent en cultuur. ‘Dat consumenten ‘welvaart’ genieten op het moment dat zij een product dat in de winkel ligt gratis krijgen, is evident’, zegt Paul Solleveld, directeur van NVPI. ‘Je spaart immers geld uit. Maar dat product moet nog wel gemaakt worden en dat betekent natuurlijk wel dat er ergens voor betaald moet worden’.
NVPI is inmiddels door de Nederlandse overheid gevraagd om een uitgebreidere reactie op het rapport te geven. Ook de onderzoekers hebben inmiddels gereageerd over de interpretaties van het rapport. Je vindt hun reactie terug in dit interview.

Meer info omtrent de studie vind je hier. Je kan de studie op afspraak ook inkijken bij Muziekcentrum Vlaanderen.

Verwante items in de databank

Documenten:Ups & Downs (studie/rapport)

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws