Petitie voor kritische cultuurberichtgeving

Dit is een gearchiveerd bericht

03.02.2009

Een groep Vlaamse cultuurjournalisten bij radio, tv en de gedrukte media hebben zich verenigd in de actiegroep "Press for More" en starten een petitie om kritische cultuurjournalistiek een plaats te garanderen in het medialandschap.Uit de visietekst van "Press for More":
Nu de Vlaamse kwaliteitsmedia opvallend synchroon zijn begonnen aan een ongeziene besparingsoperatie, staat de toekomstige kwaliteit van die media volop in de schijnwerpers. Kan een krant, magazine of omroep nog degelijk informeren als de middelen en mankracht ontbreken voor correcte en diepgaande analyse? Of is er in de toekomst helemaal geen plaats meer voor duiding en commentaar?

Wie inzoomt op de cultuurberichtgeving, heeft redenen om zich zorgen te maken: op die pagina’s en in die programma’s wordt steeds minder plaats gemaakt voor kritische beschouwing en achtergrondjournalistiek. Dat is geleidelijk gebeurd. Steeds meer lijken de media, met het oog op toegankelijkheid, hun kritische reflectie helemaal overboord te gooien. Die reflectie is nochtans cruciaal voor een kwalitatieve berichtgeving en kan zelfs perfect sporen met een gezond commercieel beleid. Worden de huidige tendensen niet omgebogen, dan dreigen lezers en luisteraars eerder af- dan aan te haken. Als we nog een cultuurpers met meerwaarde willen, dan is het vijf voor twaalf.
Meer info & petitie: www.pressformore.be

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws