Nieuw financieringsinstrument voor muziekfestivals

Dit is een gearchiveerd bericht

02.04.2009

Sinds eind 2006 beschikt ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) over een investeringsfonds voor cultuurgebonden activiteiten en ondernemingen. Omwille van de financiële crisis en de moeilijkheden die festivalorganisatoren ondervinden om sponsorcontracten te verlengen of om nieuwe sponsors te vinden, biedt PMV een vernieuwende oplossing.
De PMV-festivalcapsule is een leningformule. De organisatoren van muziekfestivals in Vlaanderen kunnen bij PMV financiering verkrijgen om de groei van hun festival te verzekeren, om een tijdelijke financiële overbrugging te bekomen of om hun organisatie verder te professionaliseren. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om infrastructuurnoden te lenigen, om de programmering te bekostigen, voor veiligheids- en milieumaatregelen, voor een efficiëntere ticketverkoop en voor breder gerichte communicatie.

Het gaat dus niet om subsidies maar wel om een lening die moet worden terugbetaald met rendement. De interestvoet bestaat vandaag uit de Europese referentierentevoet (2,74 % vanaf 1 april 2009) plus 3 % risicopremie.(op 1 april 2009 is dat dus 5,74 %). Het gaat om een achtergestelde lening zonder persoonlijke borgen. De lening wordt vrijgegeven in twee fasen en moet na maximum twee jaar in één keer worden terugbetaald.

Om in aanmerking te komen voor de festivalcapsule moet een organisator wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de organisator een kmo zijn die is gevestigd in Vlaanderen of in Brussel. Ook vzw’s komen in aanmerking. Het muziekfestival mag echter geen structurele subsidies ontvangen vanuit het Kunstendecreet.

Er moet ook een businessplan voorhanden zijn. Zo bekijkt CultuurInvest de resultaten van de vorige edities van het festival (indien die er zijn geweest), de resultatenrekening en balans van de organisatie, de toekomstplannen over twee tot drie jaar, de voorziene programmering en een communicatie- en promotieplan. Op die manier krijgt CultuurInvest zicht op de financiële situatie en de bestemming van de middelen. Het is de bedoeling om voldoende inkomsten te genereren om de lening na maximum twee jaar te kunnen terugbetalen.

Dossiers kunnen worden ingediend via www.cultuurinvest.be 

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gezocht: sponsors (08.04.2009)

Terug Meer nieuws