Gent krijgt titel Creative City for Music door UNESCO

Dit is een gearchiveerd bericht

15.06.2009

De stad Gent kreeg de officiële bevestiging van de directeur-generaal van UNESCO, Koïchiro Matsuura, dat het werd opgenomen in het Creative Cities Network in de categorie “Muziek”. Gent is hiermee, na Bologna, Sevilla en Glasgow de 4de stad die in deze categorie wordt opgenomen.

Tijdens de jaarlijkse ‘UNESCO membership meeting’ van 15 tot en met 17 juni in Lyon zullen de nieuwe leden in alle categorieën worden voorgesteld. Een delegatie van de Stad Gent zal aanwezig zijn.

Het ‘UNESCO Creative Cities Network’ past binnen de filosofie van Unesco’s ‘Global Alliance for Cultural Diversity’, dat in 2002 werd opgericht. Deze Alliantie heeft als doel het opzetten van strategische samenwerkingen tussen steden met het oog op de ontwikkeling van creatieve industrieën. Steden herbergen volgens Unesco enerzijds het brede spectrum van culturele actoren die deel uitmaken van de ketting van de creatieve industrieën, gaande van het ontstaan van een creatief idee tot de productie en de verspreiding ervan. Steden zijn anderzijds ook klein genoeg om lokale culturele industrieën te voeden en tegelijk groot genoeg om als springplank te dienen naar internationale markten. Unesco wil steden dan ook de kans geven om lokale capaciteiten verder te ontwikkelen door knowhow en ervaringen uit te wisselen binnen een internationaal netwerk dat opgedeeld is in zeven categorieën, met name literatuur, film, muziek, volkscultuur, design, mediacultuur en gastronomie.

Momenteel zijn er 16 steden, wereldwijd, lid van het netwerk. De steden binnen dit netwerk participeren op internationaal vlak aan de uitwisseling van kennis en informatie. Daarnaast moeten deze steden de Global Alliance jaarlijks informeren over de vooruitgang die ze geboekt hebben, zowel lokaal als internationaal door de samenwerking met andere leden van het netwerk. Na validatie door de ‘Global Alliance’ worden steden bovendien ook lid van de ‘Global Alliance for Cultural Diversity’.

Jaarlijks houdt UNESCO een ‘annual membership meeting’ waar alle steden samenkomen om hun vooruitgang binnen het network te presenteren, partnerschappen en samenwerking op te zetten, aan benchmarking te doen en nieuwe leden te introduceren. Dit jaar vindt de meeting plaats in Lyon van 15 tot 17 juni. Er worden drie nieuwe leden voorgesteld in het netwerk: Bradford (UK) voor Cinema, Kanazawa (Japan en zusterstad van Gent) voor Craft and Folks Arts, en Gent voor Music. Een delegatie uit Gent (bestaande uit ambtenaren van het Departement Cultuur en het Departement Stadspromotie en Sport) zal aanwezig zijn.

In september 2006 diende de Stad Gent een dossier in om zich kandidaat te stellen. Het dossier werd opgemaakt door het stadsbestuur (het Departement Stadspromotie en Sport en het Departement Cultuur) in samenwerking met de Gentse muzieksector. In 2008 werd het Gentse dossier nog eens extra ondersteund en opnieuw ingediend, aangevuld met een beschermcomité van internationaal gerenommeerde Gentenaars uit de muzieksector die het dossier extra kracht bijzetten. Personaliteiten als René Jacobs, Philippe Herreweghe, Gerard Mortier, Dirk Brosse en vele anderen met ervaring op de grote buitenlandse podia binnen de diverse sectoren in de muziekwereld, zijn lid van het comité.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gent rockt die Kneipe! (14.09.2011)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws