Actiedag Interculturaliseren: download toespraak & actieplan Minister Anciaux

Dit is een gearchiveerd bericht

21.02.2006

De Vlaamse samenleving is meer dan ooit veelkleurig en (etnisch-cultureel) verscheiden. Zowat 10% van de Vlaamse bevolking is opgegroeid en/of leeft in twee culturen, waarvan één cultuur als niet West-Europees beschouwd wordt. In de beleidsnota’s Cultuur, Jeugd en Sport 2004-2009 van Vlaams minister Bert Anciaux staat die verscheidenheid voor uitdaging en kracht. De overheid wil de cultuur-, jeugd- en sportsector verder stimuleren om te werken aan interculturalisering. Daarom werd op maandag 20 februari een ‘Actiedag Interculturaliseren’ georganiseerd in Vooruit te Gent. Naar aanleiding van de actiedag werd ook een actieplan voorgesteld.

De actiedag is het hoogtepunt van een traject ‘etnisch-culturele diversiteit’ waarin het kabinet van de minister, het departement Cultuur, Jeugd en Sport, de IVA's Kunsten, Sociaal-Cultureel Werk en Bloso, en een aantal intermediaire organisaties zich inschreven op 24 februari 2005. Doel van het traject was tegen het najaar 2005 aanbevelingen en acties m.b.t. etnisch-culturele diversiteit te formuleren voor het beleid en voor de praktijk. Dankzij deze oefening kreeg de overheid een beter zicht op de etnisch-culturele diversiteit in het aanbod en de participatie, in personeels- en vrijwilligersbestanden en in bestuursorganen binnen de sectoren. Tijdens de actiedag zijn de bevindingen voorgelegd aan de verzamelde cultuur-, jeugd- en sportsector en aan Vlaams minister Bert Anciaux.

Op het eind van de vorige legislatuur kreeg Kunst en Democratie vzw van minister Bert Anciaux de opdracht een communicatieopdracht rond interculturaliteit uit te werken. Samen met het Vlaams Theater Instituut (VTI) en CultuurNet Vlaanderen startten zij een praktijkonderzoek rond interculturaliteit. Dat mondde uit in een tweedelige publicatie bij uitgeverij EPO: het essay Interculturele intoxicaties. Over kunst, cultuur en verschil van Erwin Jans, en een praktijkboek. Het essay is verschenen en wordt omschreven als een vrijwillige intoxicatie met begrippen als globalisering, identiteit, cultuurrelativisme, hybriditeit, enz. Aan de culturele en artistieke sector worden dwingende vragen gesteld over ondermeer de ‘witheid’ van de kunstinstellingen, de artistieke canon, uitsluitingsmechanismen in de culturele sector. Het essay werd door de auteur voorgesteld aan de aanwezigen op de actiedag. Het praktijkboek baseert zich op het lopende praktijkgerichte onderzoek en verschijnt medio september 2006.

Download hier de toespraak van minister Anciaux (word-bestand) en het voorgestelde actieplan (word-bestand).

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws