"Prijs van de Europese Burger" voor EMJ

Dit is een gearchiveerd bericht

28.09.2009

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd heeft de prestigieuze "Prijs van de Europese Burger" in de wacht gesleept. Het is dit jaar de eerste keer dat het Europees Parlement deze prijs uitreikt. Naast het EMJ zijn er nog 36 andere personen en verenigingen uit 15 lidstaten die deze onderscheiding krijgen toegekend. De winnaars werden verkozen vanwege hun inzet voor Europese integratie en hun grensoverschrijdende samenwerking en solidariteit met landen buiten de EU.
Een afvaardiging van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd zal op woensdag 30 september uit handen van Ivo Belet de prijs in ontvangst nemen tijdens een plechtigheid in het Hubertustheater in Neerpelt.

De prijs - een eremedaille of, voor groepen, een gedenkplaat - wordt door het informatiebureau van het Europees Parlement in elke lidstaat uitgereikt. Met de prijs wil het Europees Parlement eer bewijzen aan uitstekende prestaties van personen of groepen die blijk hebben gegeven van een buitengewone inzet door middel van activiteiten in één van de volgende gebieden:
  • Activiteiten van burgers of organisaties die zich buitengewoon inzetten voor het bevorderen van een beter wederzijds begrip en nauwere integratie tussen de volkeren van de lidstaten. Activiteiten door burgers betrokken bij grensoverschrijdende culturele samenwerking op lange termijn en die zo bijdragen tot de versterking van het Europees ideaal, kwamen in aanmerking.
  • Alledaagse activiteiten die de waarden gastvrijheid, solidariteit en tolerantie in de praktijk brengen of die bijdragen aan de bevordering van de Europese integratie.
  • Bijzonder lovenswaardige acties van burgers in het kader van de werkzaamheden van de EU met derde landen die blijk geven van een concrete inzet voor solidariteit en internationale samenwerking.
Het EMJ is de eerste Belgische vereniging die deze prijs krijgt. De Europese juryleden waardeerden in hun beoordeling vooral het feit dat het festival jaarlijks, en dit al sinds 1953, duizenden jongeren uit verschillende landen de gelegenheid biedt te verbroederen door de universele taal van de muziek. 

De plechtige uitreiking heeft plaats op woensdag 30 september van 18 tot 20 uur in het Hubertustheater, Stationsstraat 25 te Neerpelt.

Verwante items in de databank

Organisaties:Europees Muziekfestival voor de jeugd Neerpelt (prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws