Reactie BEA op faillissement Sonica-groep

Dit is een gearchiveerd bericht

19.11.2009

De Belgian Entertainment Association (BEA) hoopt op een gehele of gedeeltelijke overname van de 61 entertainmentwinkels “Extrazone” en “Bilbo” en vraagt in een reactie op het faillissement aan de overheid om het illegaal up- en downloaden van onder meer muziek, films en games ernstig aan te pakken.

Entertainmentwinkels zijn volgens BEA nog steeds het belangrijkste kanaal voor de aankopen van cds, dvds en games. BEA verenigt meer dan 50 bedrijven actief in de productie en distributie van games, interactieve software, muziek en video. De sectorfederatie vraagt een sensibiliseringcampagne en sancties in verhouding tot de gepleegde inbreuken omdat illegaal up- en downloaden broodroof betekent voor iedereen die in de sector werkt. Meer dan 100.000 mensen verdienen indirect of direct hun brood dankzij auteursrechten, aldus BEA:

Het faillissement van 61 entertainmentwinkels betekent niet alleen een onmiddelijk verlies aan omzet voor de games-, muziek- en video-producenten, maar is ook slecht nieuws voor de klanten en een drama voor de werknemers en hun familie. BEA hoopt dat de curator een overnemer vindt voor het geheel of minstens een deel van de winkels, zodat zoveel mogelijk werknemers hun baan behouden. Entertainment winkels zijn nog steeds het belangrijkste kanaal voor de aankopen van cds, dvds en films. Meer dan 90 % van de fysieke aankopen gebeurt nog steeds in het winkelpunt. De consument kan er in de rekken snuisteren en onder meer muziek voorbeluisteren. Veel mensen houden ervan zo het assortiment te verkennen. Uit de meest recente cijfers van 2009 blijkt trouwens dat het aantal muziekcds dat aan winkels geleverd werd, met 10% is gestegen. “ Er zijn momenteel meer dan 700 winkelpunten verspreid ov er het land waar de consument zijn gading vindt qua muziek, films of games. Muziekcd’s, films op dvd of Blu-ray en games blijven een ideaal eindejaarsgeschenk. Elk najaar komen er sterke titels uit”, legt Olivier Maeterlinck, Algemeen directeur van BEA, uit.
BEA dringt ook aan op sensibilisering over up- en downloaden:
Volgens de berichtgeving is één van de redenen van het faillissement de oneerlijke concurrentie van het illegale aanbod via Internet en het illegaal downloadgedrag. BEA kan alleen maar herhalen dat een federaal digitaal actieplan terdege moet rekening houden met de kansen, maar ook met de bedreigingen van internet. Alleen ernstige maatregelen kunnen soelaas brengen voor de sector. BEA denkt in de eerste plaats aan sensibilisering om de consument op het internet te beschermen en tegelijk bewust te maken van de rechten van de makers van games, muziek en film, maar ook sancties in verhouding tot de gepleegde inbreuken. “Illegaal up- en downloaden betekent broodroof voor de mensen die in de sector werken en geplande investeringen komen onder druk te staan. ”, verklaart Olivier Maeterlinck van BEA. “Met haar 68 winkels investeren wij nog altijd in een breed assortiment van muziek, film en games, maar er wordt te weinig beseft dat het illegaal up- en downloadgedrag, d oor jongeren in de eerste plaats, ook nefast is voor entertainmentwinkels”, verklaart Erik Lejeune, Algemeen Directeur Free Record Shop Benelux.

“Uit een recente studie uitgevoerd in opdracht van Arthena, die de belangen van de federaties en beheersvennootschappen van auteurs, artiesten, uitgevers en producenten vertegenwoordigt, is gebleken dat de hoofdindustrieën van het auteursrecht en de naburige rechten in België bijna 100.000 mensen tewerkstellen en een omzet van meer dan 23 miljard € genereert. Uit deze studie blijkt dat de overheid er alle belang bij heeft om maatregelen te nemen om deze sector te beschermen”, besluit Olivier Maeterlinck.

Verwante items in de databank

Nieuws:Reactie BIMA op faillissement Sonica (26.11.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Extrazone en Bilbo dicht na bankroet (18.11.2009)
Organisaties:Belgian Entertainment Association (ondersteunende organisatie)
Documenten:De economische bijdrage van de industrie van het auteursrecht en de naburige rechten in België (studie/rapport)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws