Bibnet evalueert Digileenproject

Dit is een gearchiveerd bericht

04.12.2009

Het Digileenproject, het digitale uitleensysteem voor muziek in de Vlaamse openbare bibliotheken, wordt na een grondige evaluatie van de gebruikersstatistieken verlengd tot 1 oktober 2010. De software en de deelnemende labels blijven status quo. Bibnet blijft instaan voor de auteursrechten en de licentiekosten van de DigiLeen software van de Centrale Discotheek van Rotterdam (CDR).

De gebruiksstatistieken tonen aan dat DigiLeen minder en minder gebruikt wordt na een grote piek bij de lancering, aldus Bibnet:

In totaal hebben in de periode oktober 2008-juni 2009 meer dan 8.000 Vlamingen gebruik gemaakt van DigiLeen, waarvan minder de helft vrij regelmatig. In die periode werden bijna een half miljoen downloads gerealiseerd. De achilleshiel van het project is de installatie van de software (slechts 30% van de geïnteresseerde leners krijgt de software geïnstalleerd!) en het beperkte aanbod.

Bibnet heeft een eigen pilootproject opgestart om de ontwikkeling van alternatieve muziekdienst te onderzoeken. Bibnet blijft ook in overleg met CDR over een streaming-opvolger voor DigiLeen. De contouren van alternatief zijn duidelijk: streaming en beluisterbaar binnen een internetbrowser, onmiddellijk en maximaal geïntegreerd binnen de zoekomgeving van de bibliotheek en een uitgebreider aanbod.
Wie meer gedetailleerde cijfers wil bekijken of wil weten hoeveel leners en downloads gerealiseerd werden in zijn gemeente (per postcode), kan terecht in het uitgebreide Evaluatierapport Digileen.

(Bron: Bibnet.be)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws