Jaarcijfers muziekverkoop 2009 bekend

Dit is een gearchiveerd bericht

01.03.2010

De muziekverkopen stijgen met 4.9%, maar de marktomzet daalt met -2.3% tot bijna 160 miljoen €. De Belgische entertainmentfederatie maakte de cijfers van de verkoop in 2009 in de Belgische entertainmarkt bekend.

In totaal zijn er meer dan 7 miljoen singles verkocht. Dit is een stijging van 20%. Negen op tien singles worden gedownload. De albummarkt daalt lichtjes met 2.6% tot 11,2 miljoen verkochte albums. Negen op tien albums worden nog steeds via de fysieke winkel verkocht. In de top 3 van meest verkochte albums moeten “Mamasé” van K3 en “Here we go again” van Lady Lynn and her magnificent seven enkel “Only by the night” van Kings of Leon laten voorgaan. De digitale muziekmarkt stijgt met 27% in omzet en heeft ondertussen een aandeel van 8%. De digitale verkoop van singles en albums mag dan wel jaarlijks stijgen, maar ze compenseren nog lang niet de daling op de fysieke markt.

In 2008 kende de Belgische verkoop van games, dvd's, Blu-ray discs, albums en singles haar hoogtepunt met bijna 45 miljoen stuks en een omzet van bijna 650 Miljoen Euro. In 2009 daalde de markt met meer dan 2% of 1 miljoen stuks. Ook de omzet daalt met bijna 5% of meer dan 30 miljoen Euro. “Die omzet is nodig om te investeren in artiesten, muziekopnamen, films en games, maar ook in nieuwe businessmodellen voor de ontwikkeling van digitale markt.” verklaart Erik Vink, Voorzitter van BEA en Directeur van Sony Music.

BEA roept de overheid opnieuw op om dringend maatregelen te nemen om de wetgeving te handhaven op het internet ter bescherming van de creatieve contentsector:

Er is reeds een uitgebreid en divers legaal aanbod van games, films als muziek die de consument op een veilige manier via het Internet kan bekomen, maar de concurrentie met het illegale aanbod blijft groot. “Hoe uitgebreid en divers het legaal aanbod in de winkels en het Internet ook is, het blijft een moeilijke zaak om te concurreren met het illegale en meestal gratis aanbod op het Internet.” verduidelijkt Olivier Maeterlinck, Algemeen Directeur van BEA.

Download: jaarcijfers 2009 Belgian Entertainment Association

Verwante items in de databank

Nieuws:Wereldcijfers muziekverkoop 2009 (30.04.2010)
Organisaties:Belgian Entertainment Association (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws