Geen nieuwe projectsubsidies in 2010: extra besparing op cultuur

Muziekoverleg en adviescommissie reageren

Dit is een gearchiveerd bericht

12.05.2010

Minister Schauvliege heeft aangekondigd dat er omwille van besparingen dit jaar geen nieuwe projectoproepen voor subsidies worden gelanceerd. Concreet betekent dit dat enkel nog de aanvragen die ingediend werden vóór 12 mei 2010 worden behandeld. De lopende procedures zullen worden afgewerkt binnen de beschikbare budgetten. 

Opgelet: de beslissing slaat op aanvragen die betrekking hebben op projecten die voor 2010 zijn bedoeld. De projecten bedoeld voor 2011, maar waarvan de indiendata liggen in 2010, worden door het bericht van de minister dus niet gevat.

Uit De Standaard (12/05/10):

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft twintig uitgavenposten aangeduid waarin ze alles samen 4,4 miljoen euro blokkeert. Dat geld wordt in 2010 niet uitbetaald.

‘Als er onverwacht nieuwe inkomsten zijn, kunnen die bedragen gedeblokkeerd worden', zegt adjunct-kabinetschef Gerda Van der Plas. ‘Maar in de huidige conjunctuur denken we dat die kans klein is.'

[...]

In de kunstensector kan men zich de moeite besparen voor de tweede jaarhelft een projectsubsidie in te dienen. Die ronde wordt geschrapt voor ad hoc-projecten in disciplines als architectuur, beeldende kunst, dans, muziek, theater of publicaties. Daar wordt er 289.000 euro geblokkeerd.

Dat is bijzonder slecht nieuws voor jonge en experimentele artiesten. En ook voor de minister, die bij haar aantreden aankondigde jong talent te zullen ondersteunen. Toen de eerste projectronde begin dit jaar kleiner uitviel dan in het verleden, stelde ze voor het najaar een stevige herkansing in het vooruitzicht

Naar aanleiding van de beslissing reageerde het Muziekoverleg met een open brief aan de minister. Ook de Adviescommissie Kunsten reageerde met een lezersbrief in De Morgen.

Meer informatie: www.kunstenerfgoed.be

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Extra besparing op cultuur (12.05.2010)
Organisaties:Agentschap Kunsten en Erfgoed (overheid)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws