Entertainment-industrie vraagt overheid fiscale stimuli voor cultuurproducten

Dit is een gearchiveerd bericht

28.06.2010

In de lijn van de actie van Free Record Shop om een korting te geven op cd’s die overeenkomt met een winkelprijs aan het verlaagde btw-tarief, pleit ook de Belgian Entertainment Association (BEA) voor een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op cultuurproducten.“De overheid kan door een btw-verlaging en de invoering van een belastingskrediet een boost geven aan de investeringen in de creativiteit, zorgen voor meerverkopen en extra inkomsten voor onze schatkist. Tegelijkertijd helpt zij de werkgelegenheid verzekeren.” stelt Olivier Maeterlinck in een persbericht van BEA:
Vooreerst werkt een btw-verlaging de discriminatie weg op het vlak van de drager. Op een cinematicket, een boek of een concertticket wordt al 6% btw geheven, terwijl op cd’s en downloads 21% btw verschuldigd is. Ook games en films op dvd en Blu-ray vallen ten onrechte onder dit hoge btw-tarief. In 1968 bepleitte Unesco reeds in een resolutie dat er geen discriminatie mag zijn op het vlak van de drager. Daarnaast speelt een prijsdaling van 15% in het voordeel van de consument. Die zal meer cultuurproducten kunnen kopen. Zo stelt de Europese Commissie dat een hoog btw-tarief de verspreiding van cultuurgoederen beperkt. Een Europese studie van Martin Hamblin GFK (december 2002) bewees dat een verlaging van de btw de verkoop van muziekdragers met 95 tot 160% doet stijgen. Dit betekent extra inkomsten voor de overheid.

In de Kamer en de Senaat werd op 1 april 2009 een wetsvoorstel ingediend om o.m. een belastingskrediet in te voeren voor muziekproducties. Hierdoor zouden bedrijven 20% van hun investering in muziekproducties van hun belastingsaangifte kunnen aftrekken. Muziekproducenten kunnen deze extra financiële slagkracht gebruiken om nieuw talent te lanceren. Het ontwikkelen en promoten van artiesten is een werk op lange termijn waarvan de rendabiliteit vaak op zich laat wachten (of erger zelfs nooit voorkomt). Dankzij de nieuwe regeling wordt het voor artiesten gemakkelijker om opnamen in eigen beheer uit te brengen. BEA vraagt de toekomstige federale regering om dit wetsvoorstel te steunen. Deze vraag wordt ook herhaald in het actieplan en het federaal memorandum van het Muziekoverleg, een koepel van 17 organisaties uit de brede muzieksector.

Verwante items in de databank

Organisaties:Belgian Entertainment Association (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: , , ,

Terug Meer nieuws