Correcte info over nieuwe geluidsnormen

Dit is een gearchiveerd bericht

27.03.2012

De jongste weken circuleren nogal wat misverstanden rond de nieuwe geluidsnormen die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaan. Zo denken veel drummers dat ze in de toekomst enkel nog vanachter plexiglas zullen kunnen spelen. Dat klopt niet.

In de nieuwe regelgeving is in ieder geval geen sprake van verplicht gebruik van plexiglas. Wel formuleerde een bouwfysisch ingenieursbureau tijdens de infosessies rond geluidsnomen enkele tips met betrekking tot het beperken van geluidsniveaus. Naast tips rond het gebruik van geluidsabsorberende materialen, aangepaste versterking of ideale plaatsing van luidsprekers, vermeldt dat bureau ook het effect dat plexiglas eventueel kan hebben op het verlagen van het geluidniveau. De volledige studie van het bouwfysisch ingenieursbureau Daidalos Peutz vindt u hier:
http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/beleid/muziek/Jeugdhuizen.Akoestiek.EindRapport.02.pdf

Ook over het aantal dB's wordt niet altijd correct geïnformeerd. Organisatoren (van cafés tot jeugdhuizen, van muziekclubs tot festivals) zullen kunnen kiezen uit 3 categorieën:
De eerste categorie spreekt over een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A) LAeq, gemeten over 15 minuten. Hier zijn geen verplichte metingen en mag getoetst worden aan 92 dB(A) LAmax,slow.
Categorie 2 spreekt over een maximaal geluidsniveau van 95 dB(A) LAeq, gemeten over 15 minuten. De meting gebeurt hier ter hoogte van de mengtafel en er mag getoetst worden aan 102 dB(A) LAmax,slow. Wie voor deze categorie kiest, is verplicht gedurende het volledige concert te meten en moet zorgen voor een duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau (minstens zichtbaar voor de geluidsmixer). De derde categorie tenslotte bepaalt een maximaal geluidniveau van 100 dB(A) LAeq, gemeten over 60 minuten. Ook hier mag gemeten worden ter hoogte van de mengtafel of een andere representatieve meetplaats en er mag getoetst worden aan 102 dB(A) LAeq15min. Wie kiest voor deze laatste categorie moet aan de meeste flankerende maatregelen voldoen zoals het gratis ter beschikking stellen van oordopjes (niet verplicht uit te delen).

De Vlaamse Regering keurde op 17 februari 2012 deze nieuwe regelgeving in verband met geluidsnormen definitief goed. Het kabinet van de minister had hierover regelmatig overleg met de jeugd- en muzieksector. De normen beogen een evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade. Vanaf 1 januari 2013 zijn de normen bindend en afdwingbaar. Alle correcte informatie over de nieuwe regeling i.v.m. de geluidsnormen vindt u op www.lne.be/geluidsnormen.

Verwante items in de databank

Nieuws:Technische handleiding nieuwe geluidsnormen beschikbaar (10.07.2012)
Sensibiliseringscampagne rond gehoorschade (10.04.2012)
Reglementering geluidsnormen aangepast (23.12.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Heeft iedereen oordopjes bij?' (02.04.2012)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws