Lancering engagementsverklaring etnisch-culturele diversiteit

Dit is een gearchiveerd bericht

21.06.2012

Op het Cultuurforum van 1 juni lanceerden 20 organisaties uit de brede cultuursector de engagementsverklaring etnisch-culturele diversiteit. Zij deden een oproep naar andere organisaties uit de sector om mee het engagement aan te gaan om te streven naar meer etnisch-culturele diversiteit in de cultuursector.

Het doel van die verklaring, die door zoveel mogelijk actoren wordt ondertekend, is:

•    het breed agenderen van het onderwerp ‘etnisch-culturele diversiteit’ binnen de cultuursector;
•    het zichtbaar maken van wat cultuurinstellingen bereiken op het vlak van etnisch-culturele diversiteit;
•    het verankeren van etnisch-culturele diversiteit in de sector;
•    het bevorderen van zelfsturing door de sector op het gebied van etnisch-culturele diversiteit.

Draagvlak voor diversiteit
Om het thema diversiteit breed ingang te doen vinden in de cultuursector is het van belang dat organisaties en individuen uit de cultuursector mede-eigenaar worden van het streven naar een diverse cultuursector. Dit veronderstelt een beweging van onderuit. Bijzondere aandacht moet daarbij gaan naar etnisch-culturele diversiteit. Om deze beweging op gang te trekken stelde het atelier voor dat de sector een engagementsverklaring interculturaliteit zou opstellen die de betrokkenheid en het mede-eigenaarschap van de actoren uit de cultuursector onderbouwt.

Begin 2011 vroeg minister Schauvliege aan het kennisknooppunt interculturaliseren om een stuurgroep samen te roepen die de engagementsverklaring moest vormgeven. De stuurgroep bestond uit de cultuursteunpunten (Faro, Locus, VTi, Socius, Bam, Muziekcentrum, Forum voor Amateurkunsten, Vai), de Fondsen (Vlaams Fonds voor de Letteren, Vlaams Audiovisueel Fonds), de participatie-instellingen (CultuurNet, Demos), het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen en het Agentschap Kunsten en Erfgoed. Deze stuurgroep dacht na over de vorm en inhoud van de engagementsverklaring en zocht naar een communicatiestrategie om de verklaring te verspreiden in de sector.

Vuurtorens
Om de engagementsverklaring mee te lanceren sprak de stuurgroep 20 organisaties uit de brede cultuursector aan om een rol op te nemen als voortrekker van de engagementsverklaring. Deze 20 organisaties, die de 'vuurtorens' werden gedoopt, maakten op het cultuurforum 2012 de engagementsverklaring bekend en riepen alle andere organisaties uit de sector op om mee de verklaring te ondertekenen. Bij het aanspreken van deze vuurtorens werd gezocht naar een diversiteit aan organisaties zowel wat de aard van de interculturele werking, de geografische ligging, de grootte en de subsector betreft. De stuurgroep is er zich van bewust dat er in de sector nog veel meer organisaties zijn die de rol als vuurtoren op zich konden nemen maar koos er om organisatorische redenen voor slechts 20 organisaties aan te spreken.

De 20 organisaties die de engagementsverklaring lanceerden namen elk een filmpje op waarin ze hun engagement toelichten. Zij geven ook een toelichting bij hun werking in een document dat samen met de filmpjes op de website interculturaliseren staat.

Bouwstenen voor etnisch-culturele diversiteit in de cultuursector
De engagementsverklaring is opgevat als een pleidooi waarin de sector het belang van etnisch-culturele diversiteit voor de cultuursector uitspreekt en oproept om dit mee te onderschrijven. De verklaring werd opgemaakt rond een zestal bouwstenen:

•    Cultuur is een basisrecht en het is de taak van de cultuursector om dit basisrecht waar te maken.
•    Cultuur verbindt mensen maar leeft ook van het verschil en zoekt het andere op. Dat is de dubbele kracht van cultuur.
•    De culturele functies (cultuuroverdracht, cultuurbewaring, cultuurspreiding, cultuurbemiddeling, cultuurschepping en cultuurbeleving) zijn de essentie van het cultureel werk. We moeten ons afvragen wat deze functies betekenen in relatie tot etnisch-culturele diversiteit. Dit houdt een permanent streven in naar het waarmaken van etnisch-culturele diversiteit in de hele sector op alle niveaus.
•    De engagementsverklaring is onderdeel van een proces dat al een tijd gaande is waarbij etnisch-culturele diversiteit op de agenda van het beleid en de sector is gezet maar waarbij er nog vele kansen liggen die onderbenut worden.
•    De sector pleit voor een dubbele beweging: de overheid moet een ondersteuningsbeleid voeren en de culturele actoren verankeren het thema verder in hun werking.
•    Werken aan etnisch-culturele diversiteit is niet altijd even eenvoudig en het is niet enkel de taak van de cultuursector maar een streven op alle domeinen van de samenleving.

Ook ondertekenen?
Wil een organisatie de engagementsverklaring ondertekenen, kan ze dit engagement op twee manieren bekend maken.

1) De verklaring ondertekenen. Daarbij gaat men volgend engagement aan:

•    Cultuur is een basisrecht voor de hele bevolking. Dat maakt er mee de rijkdom van uit.
•    Cultuur is een verhaal van binding en van verschil. Daarom is diversiteit voor mijn organisatie essentieel.
•    Mijn organisatie ondersteunt het streven naar meer etnisch-culturele diversiteit in cultuur en de cultuursector in Vlaanderen.
•    Dat streven houdt een grondige bevraging van alle culturele functies in.
•    Door dit pleidooi te ondertekenen zal etnisch-culturele diversiteit in mijn organisatie deel uitmaken van het huidige en toekomstige beleid.
•    Mijn organisatie zal in haar netwerk een appel lanceren om het pleidooi mee te ondertekenen.

2) Men maakt het engagement concreet via een document waarin men omschrijft hoe de organisatie rond etnisch-culturele diversiteit (zal) werk(en)t. Men kan hiervoor een sjabloon gebruiken of een eigen document opmaken. Het doel van dit document is om kennisdeling in de cultuursector te stimuleren. De manier waarop de organisatie werkt rond etnisch-culturele diversiteit kan immers inspirerend zijn voor andere organisaties die hiermee aan de slag willen gaan. Het is dus geen evaluatie- of beoordelingsinstrument.

De ondertekende verklaring en het document waarin men de werking omschrijft stuurt men naar interculturaliseren@vlaanderen.be. Beide documenten worden nadien op de website www.interculturaliseren.be geplaatst.

Organisaties die de engagementsverklaring ondertekend hebben zullen ook een banner toegestuurd krijgen waarop staat dat zij de verklaring hebben ondertekend. Deze banner kan men gebruiken om toe te voegen aan een e-mail handtekening of op de eigen website te plaatsen. Zo wordt het engagement zichtbaar voor de partners en het publiek.

Alle info vind je ook op www.interculturaliseren.be


Trefwoorden:

Terug Meer nieuws