Studiedag: Implicit Learning in Music

Dit is een gearchiveerd bericht

05.02.2013

Musica vzw organiseert op donderdag 28 februari een inspirerende studiedag die een alternatieve kijk biedt op muzikale ontwikkeling en muziekeducatie.

Iedereen die professioneel met muziekeducatie bezig is, heeft een rugzak vol parate werkvormen om de muzikaliteit van jonge kinderen doelgericht te ontwikkelen. Toch is er een groeiend inzicht dat kinderen veel vaardigheden en inzichten impliciet verwerven. Niet als het directe effect van gerichte pedagogische actie, maar als resultaat van communicatieve interactie binnen een speelse of alledaagse context.

Hoe herkennen we het impliciete leren? In welke omgeving gedijt dit het best? Wat kan de rol zijn van de leraar of coach? Internationale experten en pioniers bieden een kijk op de muzikale ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijdens lezingen en workshops bieden ze deelnemers een denkkader en inspirerende ideeën. Eenmaal de kracht van het impliciete leren (h)erkend, stellen we onszelf misschien betere vragen over een muziekeducatie voor de toekomst.

De studiedag wordt gekoppeld aan Babelut Festival, een kunstenfestival voor de allerkleinsten op Domein Dommelhof in Neerpelt.

Programma

•    Implicit learning or explicit doing?
Paulo Maria Rodrigues (PT) – directeur Helena Rodrigues’ Music Theatre Company

•    Zieners en zoekers, impliciet leren voor vorm-gevers van de toekomst
Pieter Mols (NL) – Cultureel constructiebureau ‘ContraPunt’

•    Project Jong Geleerd
Stichting Toeval Gezocht (NL)

•    Workshops door:
o    Helena Rodrigues (PT) – Universiteit Lissabon / oprichter Laboratory of Music and Communication of Infancy
o    Paulo Maria Rodrigues (PT)
o    Benoît Sicat (FR) - kunstenaar

Doelgroep
Professionelen: muziekleerkrachten, leerkrachten DKO, opleidingen crècheleiders, lerarenopleiding, hogeschoolstudenten, ...

Locatie
Provinciaal Domein Dommelhof - Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Kostprijs: €50

Info en inschrijvingen: www.musica.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Musica Impulscentrum voor Muziek (muziekeducatieve organisatie, onafhankelijke organisator, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie, hedendaagse muziek, oude muziek)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws