Aanvullende financiering kunsten- & erfgoedsector meer op maat

Dit is een gearchiveerd bericht

05.07.2013

Kunstenaars en creatievelingen kunnen vanaf nu ook rekenen op zakelijke één-op-één coaching van het Kunstenloket. Deze en andere maatregelen zijn het resultaat van onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. 

Dat onderzoek toont aan dat kunstenaars en organisaties uit de kunsten- en erfgoedsector niet zozeer nood hebben aan nieuwe financieringsmogelijkheden, maar wel gerichter gegidst willen worden naar dié kanalen die er voor hen toe doen. Minister Schauvliege wil dat maatwerk in de hand werken door efficiënte afstemming en meer gerichte informatie.

In haar Beleidsnota 2009-2014 stelt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege dat zij naast het bestaande subsidiemodel alternatieve pistes voor de financiering van de kunsten- en erfgoedsector zou verkennen met als doel: “Deze organisaties weerbaarder maken en tegelijk het maatschappelijk draagvlak van cultuur en de verwevenheid van de cultuurproducenten met andere domeinen vergroten.” Ook het Cultuurforum 2020 wees op het belang van aanvullende financiering in het kader van duurzaam beleid, cultuurmanagement en culturele economie.

De minister liet peilen naar in de sector minder gekende mogelijkheden voor aanvullende financiering. Dat gebeurde met analyses van haar administraties (Departement CJSM en agentschap Kunsten en Erfgoed), met een draagvlakonderzoek in de kunstensector en met het onderzoek “Creativiteit zkt Structuur” van de twee kunstensteunpunten (BAM Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst, en Muziekcentrum Vlaanderen), met steun van het departement CJSM en Cera.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Uit de diverse onderzoeken blijkt dat er al veel financieringsmogelijkheden voorhanden zijn. De kunstenaars en de organisaties zijn er zich niet altijd van bewust dat zij voor bepaalde ondersteuning in aanmerking komen. We willen maatregelen herleiden tot een eenvoudig, toegankelijk en klantvriendelijk portaal en versterken wat al bestaat. Het komt er op aan met kleine en grotere ingrepen het palet aan systemen beter op elkaar te doen aansluiten.”

Die nood wil minister Schauvliege met volgende acties verhelpen:

1.    Helpdesk: persoonlijk aanspreekpunt en één-op-één coaching - opdracht voor het Kunstenloket
2.    Omvorming van de minitoelage van max. 7.500 euro tot een terug te betalen toelage van max. 15.000 euro
3.    Integratie van de terug te betalen toelage binnen het nieuwe Kunstendecreet/Flanders Art en andere instrumenten binnen Flanders Art
4.    Samenwerkingsprotocol met het Agentschap Ondernemen en PMV
5.    PMV: Winwinlening, CultuurInvest en de waarborgregeling

Meer info:
http://www.jokeschauvliege.be



Verwante items in de databank

Organisaties:Kunstenloket (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws