Erkenning van Belgische beiaardcultuur door UNESCO

Dit is een gearchiveerd bericht

25.11.2014

Uit verschillende ingediende kandidaturen heeft UNESCO dit jaar slechts één programma geselecteerd als voorbeeldpraktijk voor de omgang met immaterieel cultureel erfgoed: de beiaardcultuur in België.

Vandaag heeft UNESCO de Belgische beiaardcultuur erkend als een “beste praktijk in het beschermen van immaterieel cultureel erfgoed”. Dat is een belangrijke internationale erkenning voor de Belgische beiaardiers en al wie zich inzet voor de beiaardcultuur in ons land.

UNESCO nam deze beslissing op de 9de sessie van het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, het bevoegd comité voor de UNESCO-conventie van 2003. Het dossier vanuit België was het enige dat door de strenge selectieprocedure geraakte.

Faro (Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed) en de administraties van de Vlaamse en Franse ministeries van cultuur kwamen overeen om de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed door de UNESCO na te streven. Die erkenning omvat zowel het beiaardrepertoire, de opleidingen, de concerttradities als de verhalen rond beiaardmuziek.

UNESCO waardeert de jarenlange ervaringen en acties in België voor het doorgeven en ontwikkelen van de beiaardcultuur. De organisatie roemt ze als een voorbeeld voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld.
De erkenning door UNESCO betekent een belangrijke morele opsteker voor de beiaardcultuur in ons land en een beloning voor de inzet van tientallen beiaardiers en beiaardliefhebbers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel:
“Beiaardmuziek geeft onze steden al sinds 5 eeuwen een unieke atmosfeer. Ik hoop dat we nog lang van onze beiaarden zullen mogen genieten. UNESCO erkent de creativiteit van beiaardiers en anderen die ervoor zorgen dat deze cultuurvorm relevant blijft voor de lokale samenlevingen van vandaag.”

Joëlle Milquet, Viceminister-president van de Franse Gemeenschap, Minister van Onderwijs en Cultuur: “Beiaardmuziek is de muzikale stem van onze gemeentelijke samenleving. Ook vandaag nog draagt ze bij tot de levenskwaliteit in een stedelijke omgeving. Ik feliciteer de beiaardiers en andere initiatiefnemers rond beiaardmuziek voor deze internationale erkenning en voor hun voortdurende inspanningen om dit onschatbaar erfgoed te beschermen en te actualiseren.”

Verwante items in de databank

Organisaties:Vlaamse Beiaardvereniging (ondersteunende organisatie)
Faro (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws