Vooruit en Concertgebouw Brugge nieuwe Vlaamse Kunstinstellingen?

Dit is een gearchiveerd bericht

30.01.2015

In een persbericht heeft Minister van Cultuur Sven Gatz Concertgebouw Brugge en Vooruit uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Hun werking zal worden geëvalueerd door een erkenningscommissie met binnenlandse en buitenlandse experten. Op basis van deze evaluatie zal de Vlaamse Regering wellicht nog voor de zomer een definitieve beslissing nemen.

Persbericht:

Brussel, 30/01/15

Minister van Cultuur Sven Gatz draagt Concertgebouw Brugge en Vooruit in Gent voor als kandidaat Vlaamse Kunstinstelling

Het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent komen in aanmerking voor een erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz vandaag beslist.

Het nieuwe Kunstendecreet laat toe om het kunstenlandschap te actualiseren en het aantal grote Vlaamse Kunstinstellingen uit te breiden. Met de mogelijke uitbreiding kunnen de kunsten in Vlaanderen en Brussel nog meer slagkracht en internationale uitstraling krijgen.

Op dit moment zijn er 5 erkende Vlaamse Kunstinstellingen: deSingel, Ancienne Belgique, Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en deFilharmonie. Vanuit het Cultureel-erfgoeddecreet erkent de Vlaamse Gemeenschap twee instellingen: KMSKA en het M HKA, wat het totaal op 7 Vlaamse instellingen brengt.

Met het Concertgebouw in Brugge wil minister Gatz een instelling erkennen die zich sinds haar ontstaan op een unieke manier heeft weten te profileren. De instelling is er op korte termijn in geslaagd om in binnen- en buitenland gekend te zijn voor haar hoogstaande, diverse en uitdagende programmatie.

Ook de Vooruit in Gent heeft een uitstekend traject afgelegd. Met de aantrekkingskracht die de Vooruit al jaren uitoefent op jongeren is dit huis een uniek voorbeeld van permanente publieksvernieuwing. De instelling behoort tot het DNA van het artistieke leven in Vlaanderen, maar ook daarbuiten.

Met de Vooruit in Gent en het Concertgebouw in Brugge kiest de minister ook voor een meer evenwichtige regionale spreiding van de Vlaamse Kunstinstellingen. Zowel in Oost-, als in West-Vlaanderen is er tot nu toe geen Kunstinstelling erkend.

De grote Vlaamse Kunstinstellingen worden beschouwd als de ambassadeurs van de kunsten. "De erkende Vlaamse Kunstinstellingen zijn de Kompany's van de cultuursector. Ze moeten een rolmodel zijn op en naast het veld, nationaal en internationaal. In een voetbalploeg is de kapitein een topspeler met ervaring. Hij moet niet alleen de weg tonen, maar ook de anderen op en naast het veld op sleeptouw nemen. Zo zie ik het ook voor het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent, die kans maken op een erkenning als Vlaamse Kunstinstelling", zegt minister Gatz.

Beide organisaties worden nu door minister Gatz uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Hun werking zal worden geëvalueerd door een erkenningscommissie met binnenlandse en buitenlandse experten. Op basis van deze evaluatie zal de Vlaamse Regering wellicht nog voor de zomer een definitieve beslissing nemen.

Verwante items in de databank

Organisaties:VIERNULVIER (kunstencentrum, muziekorganisaties)
Concertgebouw Brugge (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie, oude muziek, hedendaagse muziek)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws