Presentatie en debat i.v.m. duurzame tools voor creatieve professionals

Dit is een gearchiveerd bericht

29.05.2015

In april 2014 verrichtte cultuursocioloog Pascal Gielen i.s.m. SMart* een onderzoek naar de duurzaamheid van creativiteit en de tools die daarvoor nodig zijn. Meer dan 1.700 respondenten uit 9 Europese landen namen deel. Op 11 juni worden de resultaten voorgesteld bij deBuren, gevolgd door een debat over de houdbaarheidsdatum van creativiteit. 

Sinds de klassieke kunstenaar beroep heeft kunnen doen op tools als beurzen, residenties, co-workingspaces en het kunstenaarsstatuut, heeft hij z'n creativiteit als resource ten volle kunnen ontplooien. Deze resource werd immers onmisbaar voor wie actief is in de ‘creatieve industrieën' of, ruimer, in de post-fordistische economie van vandaag. Nochtans tekent een budgettaire recessie zich af, het draagvlak voor de kunsten lijkt te eroderen en het aantal burn-outs in de sector doet de wenkbrauwen fronsen. Daarmee komt creativiteit lijnrecht te staan tegenover een andere belangrijke waarde van hedendaagse economieën: duurzaamheid. Is deze tweestrijd nog houdbaar anno 2015?

Pascal Gielen (cultuursocioloog), Henriëtte Post (Fonds Podiumkunsten Nederland), Diederik Peeters (SPIN), Astrid Van Steen (Universiteit Gent) en Toy Factory (Sam De Buysscher: beeldend kunstenaar, illustrator, vormgever) gaan hierover met elkaar in gesprek. Chantal Pattyn modereert het debat.

Praktisch:
do 11 juni, 19u30-21u
deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
gratis toegang, reserveren aanbevolen 

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Pascal Gielen

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws