Minister Gatz lanceert bouwstenen aanvullende cultuurfinanciering

Dit is een gearchiveerd bericht

02.07.2015

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft vandaag de eerste bouwstenen rond aanvullende financiering in de culturele en creatieve sectoren (CCS) voorgesteld. Samen met Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB), Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en Idea Consult stelde de minister twee toolboxen voor rond crowdfunding en EU-financiering die de sector moeten wegwijs maken in aanvullende financieringsmogelijkheden.

De minister lichtte daarnaast zijn traject toe om een witboek uit te werken. Hij wil onderzoeken hoe extra financieringsstromen naar de cultuursector mogelijk zijn en zo ook ondernemingszin en ondernemerschap stimuleren.

De toolbox ‘Vele kleintjes. Een helpende hand voor crowdfunding in de culturele sector’ kwam tot stand na twee proefprojecten die door de VEB en het VFL werden opgestart. Daaruit bleek dat succes boeken met crowdfunding tijd vergt. Sponsors komen eerder over de brug omwille van hun sympathie voor het project dan voor de tegenprestatie, al is een fiscaal attest cruciaal. Niet elk initiatief is geschikt. Als er rond projecten een gevoel van dringendheid hangt, als er een emotionele factor mee gemoeid is en als het project uniek is, verhoogt de kans op slagen.

Om de sector wegwijs te maken met crowdfunding (giften, sponsoring) werd de toolbox ‘Vele kleintjes. Een helpende hand voor crowdfunding in de culturele sector’ ontwikkeld. De toolbox is geënt op het platform Boekensteun, het gemeenschappelijke crowdfundingplatform van het VFL en VEB. Via het platform kunnen burgers en bedrijven mee investeren om nieuwe boeken of conserveringsprojecten van erfgoedbibliotheken te realiseren.

IDEA Consult voerde daarnaast ook een onderzoek uit naar aanvullende financiering voor CCS in Vlaanderen. Daaruit bleek dat ook hier de sector nog beter wegwijs kon worden gemaakt. Het leverde een online toolbox voor EU-financiering op die transparant en eenvoudig de Vlaamse culturele en creatieve ondernemer door de Europese programma’s gidst.

Sven Gatz: “Ik ben gestart met de uitwerking van een witboek. Het witboek omvat een traject rond aanvullende financiering en brengt haalbare en wenselijke aanvullende financieringsvormen voor de Vlaamse cultuursector in kaart. Het moet een menukaart worden op maat van de financieringsnoden van de verschillende culturele (sub)sectoren. In 2016 wil ik samen met mijn Vlaamse en federale collega’s de financieringsinstrumenten verder uitwerken. In 2017 staat dan de implementatie op het programma.”

Meer informatie:
– toolbox ‘Vele kleintjes. Een helpende hand voor crowdfunding in de culturele sector’: www.velekleintjes.be
– Boekensteun: www.boekensteun.be
– toolbox EU-financiering: https://cjsm.be/cultuur/formulieren/toolbox-eu-financiering.

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws