Advies Raad voor Cultuur over het voorontwerp van het Participatiedecreet

Dit is een gearchiveerd bericht

10.09.2007

Op 29 augustus bracht de Raad voor Cultuur advies uit over het voorontwerp van decreet houdende flankeren middelen voor participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport, ook wel kortweg het 'Participatiedecreet' genoemd. In een eerste deel geeft de Raad een aantal aanbevelingen. In een tweede deel worden enkele suggesties gedaan in verband met de concrete keuzen.

De Raad voor Cultuur waardeert de uitgangspunten en invalshoeken van het decreet maar vraagt uitdrukkelijk dat de Vlaamse Regering op langere termijn werk maakt van een geïntegreerd en transversaal partcipatiebeleid. Bij wijze van aanzet voor dergelijk beleid stelt de Raad enkele ingrepen voor:
- Zo kan het bestaande culturele veld via dit decreet worden aangemoedigd om de al gerealiseerde inspanningen verder te zetten.
- De overheid dient zich te hoeden voor een overregulering via flankerende maatregelen die eerder ballast zijn en middelen afleiden van het mainstream cultuurbeleid. Een analyse van dit decreet ter zake dringt zich op.
- De actieradius van het decreet wordt best uitgebreid naar andere beleidsvelden en -domeinen. Het ontbreken van het beleidsveld media springt hierbij het meest in het oog.

Hier vindt u de volledige tekst van het advies.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws